Šosovicový prívarok

Dnešný recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho každý, kto vie uvariť párky alebo čaj. Presne tak, ako všetky recepty, ktoré by som rád uverejňoval v tejto sekcii, aj tento sa nesie v duchu jednoduchosti. Aj preto je veľmi vhodný na prípravu napríklad aj na intrákovej dvojplatničke. Nezaberie vám veľa času a hlavne jedlo je veľmi chutné a lacné.

[green_box]

igrediencie_

 

  • šošovica (400g = 6 porcií)
  • 3,4 strúčiky cesnaku (podľa ľúbosti)
  • 200ml kyslej smotany
  • 1PL múky (PL = polievková lýžica 🙂 )
  • bobkový list, čierne korenie, soľ

[/green_box]

postup_

Postup je veľmi jednoduchý. Šošovicový prívarok som varil prvýkrát v živote a chutil mi ako ten od mamy. Uvariť mi to trvalo asi 30 minút. Avšak najdôležitejšie je si pripraviť šošovicu pár hodín dopredu. Alebo pokojne aj večer, deň pred varením. Do nádoby (alebo aj hrnca, v ktorom ju budete variť) nasypte prebranú šošovicu. Nie, nemusíte byť popoluška, stačí keď odstránite nepekné zrniečka šošovice. Vody dajte toľko, aby jej bolo cca 2cm nad povrchom šošovice. Ja som použil celé balenie šošovice (v mojom prípade 400g) len si dajte pozor, je to zhruba na 6 porcií! Tak nech si toho zbytočne nenavaríte toľko, že to budete jesť celý víkend ako ja.)

Ja som, samozrejme, šošovicu večer pred varením prívarku zabudol namočiť, tak som ju namočil, keď som prišiel zo školy a nechal som ju vo vode asi iba hodinu, ale bolo to tiež v pohode. Šošovica trocha zmäkne a skôr sa uvarí. Namočenú šošovicu (aj s vodou, v ktorej bola namočená) položíme na oheň a pridáme zo dva bobkové listy na chuť. Privedieme do varu (voda začne bublať nad šošovicou) a následne stíšime oheň. Varíme zhruba 15 – 20min. Presný čas neviem, závisí to od množstva použitej šošovice, veľkosti ohňa a pod. Stačí sem-tam ochutnať, a keď je šošovica mäkká, tak je ten správny čas na nasledujúci krok. Voda sa bude postupne odparovať, preto po tých cca. 20-tich minútach bude vody toľko, že šošovica bude zhruba v rovnakej výške ako hladina vody. Treba si dať pozor na to, aby sa voda veľmi rýchlo nevyparila a následne šošovica neprihorela odspodu. Preto buď treba stíšiť oheň, alebo pridať vodu. Mne sa podarilo hneď na prvýkrát zvoliť správny oheň, takže vody bolo akurát.

Kým sa šošovica varí, môžete si pripraviť smotanu. V miske zmiešajte 200ml smotany s jednou polievkovou lyžicou hladkej múky (200ml je na cca. 400g šošovice). Úprimne, neviem, aký rozdiel by nastal pri použití inej múky, asi žiadny, ale mama ma učila, že hladkú… Vyšľaháme vidličkou tak, aby sa nám nevytvorili žiadne hrudky. Keď je už šošovica pripravená (odstavec vyššie), pomaličky prilievame za stáleho miešania smotanu do šošovice, aby sa smotana so šošovicou pekne premiešali.

Pridáme pretlačený cesnak. Ak nemáte pretláčadlo (ako 90% ľudí na intráku), nevadí. Nožíkom som cesnak narezal na malé kúsočky a čepeľou som kúsky pomliaždil na doske (denku? – ako Harry Potter v 6 dieli mliaždil tú čudnú vec, čo odskakovala, keď sa ju snažili prerezať – pri tvorbe nápoja živých mŕtvych). Poriadne osolíme a pridáme čierne korenie. Veľmi dôležité je osoliť až keď je šošovica zmäknutá (uvarená), pretože ak by sme osolili šošovicu na začiatku, nezmäkne. Prívarok miešame (na malom ohni), kým sa korenie a smotana poriadne nepremiešajú, a kým omáčka nezhustne. Asi 5 až 10 minút. Dbáme na to, aby šošovica neprihorela. Drevenou vareškou dôkladne premiešavame celý obsah hrnca.

Aby ste nemali obed/večeru až v takom minimalistickom štýle, môžte doplniť prívarok osmahnutým špekáčikom, alebo vareným vajcom.Ja osobne preferujem volské oko. Moja najobľúbenejšia kombinácia korenín navrch je kari, majorán a bazalka (a samozrejme soľ).

Pripraviť takéto jedlo je veľmi jednoduché a osobne si myslím, že aj veľmi chutné. Ak vynecháte určité ingrediencie, dalo by sa považovať aj za vegetariánske. Poznáte tento recept a používate iné ingrediencie? Napíšte nám do komentárov, v čom by som mohol recept vylepšiť 🙂 Vďaka!

Dobrú chuť z Lisabonu praje Patrik 🙂

sosovica-2

[yellow_box]

cena za jedlo_

 

Ak dodržujete recept, 6 ľudí sa z tohto množstva naje do sýta . Na recept som použil celé balenie šošovice – 0,8€/400g; kyslú smotanu – 1€/200ml; 6vajíčok – 1€; (korenie, strúčiky cesnaku, lyžica múky – dokopy max 0,5€?). Čiže dohromady vás to vyjde tak na 3 až 4 eurá za 6 porcií. Čo je celkom super cena no nie ?

[/yellow_box]

PS: Ospravedlňujem sa za fotky, nabudúce sa posnažím lepšie 🙂 
PS2: Ak máte nejaký váš obľúbený recept, ktorý radi varíte a myslíte si že je jednoduchý (vhodný na internát apod.) neváhajte a podelte sa oň.

 


Publikovaný

v

od

Značky:

Comments

Jedna odpoveď na na “Šosovicový prívarok”

  1. Lucia Avatar
    Lucia

    Toto je top! 😀 Mala som sice pretlacac na cesnak a nemusela som krajat cesnak ako Harry bezoar, ale pri tomto popise sa tety z mimibazaru a modreho konika budu len pozerat do zeme Patrik!

Pridaj komentár