Napísať recept na domáci hamburger som sa chystal už nejaký ten piatok, no práve teraz je ta pravá chvíľa. Práve ležím v posteli, milión vecí do školy / práce a práve sa mi nič iné nechce ako napísať tento článok / recept. Dojedol som obrovskú porciu dvoch hamburgerov s hranolkami a nejako sa nemôžem ani len pohnúť aký som prejedený 🙂
Najlepšie ako môžte začať robiť burger, je byť dobre hladný 🙂 Veď predsa hlad je najlepší kuchár. Ja som bol dnes v škole od rána od 8 asi do 17tej. Na raňajky som mal len kávu, lebo ešte nemali v bufete môj obľúbený Pão de Deus. Dnes bola škola dosť náročná, a nejako som si nenašiel čas sa najesť tak o to viac som sa tešil domov – kde ma čakala prázdna chladnička – bah. Tak ešte troška naťahovania a po návrate z nákupu som konečne mohol začať. Ešte v obchode som rozmýšľal, že čo si vlastne ukuchtím, no zlacnené mleté mäso ma presvedčilo.
[green_box]
igrediencie (2 burgre)_
- mleté mäso – cca 250g (125g na jeden burger)
- 2ks pečiva
- plátky syra
- plátky prošuta (alebo akákoľvek slanina/šunka)
- 1 cibuľa
- kúsok šalátovej uhorky
- 2 listy hlávkového šalátu
- vaše obľúbené koreniny
- majonéza
[/green_box]
postup_
Nebojte sa, urobiť si vlastný burger nieje o nič ťažšie ako namazať si chlieb, alebo bagetu. Len pridáme jeden krok, kde smažíme mäso. Úplne prvý krok je zapnúť si nejakú výbornú hudbu 🙂 Aby vám to išlo od ruky a mali ste dobrú náladu. Ja som si zapol Bobbyho Womacka. Keď sa Vám nechce prepínať pesničky, zapnite si napríklad tento výber jeho najlepších 🙂 Ale z5 k jedlu.
Nakrájame si cibuľu na malé kúsky. Jedna celá cibuľa je tak akurát na 2 burgre. Tak nebuď labuť a urob burger aj priateľke alebo ťukni susedke na intráku 🙂 Cibuľu si osmahneme na oleji. Ja som pridal za lyžičku hnedého cukru, ani neviem prečo. Niekde som to čítal, tak som to chcel vyskúšať, a musím priznať že cibuľa bola taká jemnejšia, a chutila omnoho viac ako len samotná. Ten skaramelizovaný cukor tomu dodal iskru.
Medzitým čo sa smaží cibuľa si môžme pripraviť mäso. Sranda je že som sa veľmi štítil surového mäsa (V minulosti. Paradoxne jediné čo ma vždy bavilo bolo obaľovanie rezňov 🙂 To mi nevadilo). Nedokázal som sa na iné druhy mäsa ani len pozrieť, nieto ich ešte chytiť do ruky. No teraz toto mleté mi prišlo celkom v pohode, ba ma to začalo baviť 🙂 (už som si robi burger asi 4x čo som na erasme). Kúpil som kilové balenie mäsa, tak som si ho rozdelil na polku potom ešte na polku a túto polku zasa na polku 😛 Tento kúsok (asi 250g mäsa je tak akurát na dva poriadne burgre) Chaos čo ? pozrite si obrázok a pochopíte 🙂
Je možné že si kúpite aj menšie balenie, tak v tom prípade toto “delenie” je úplne bezpredmetné. Ale nevadí, verím že si poradíte s gramážou. Cca 125g mäsa v rukách vypracujeme najskôr v guľôčku a následne na placku. Samozrejme sa nezabudnite umyť pred tým ako sa dotknete mäsa. Stále sledujeme cibuľu aby nám neprihorela. Ak máte iba jednu panvičku počkajte kým bude cibuľa hotová. Keď bude, odložíme ju z panvičky, vložíme trocha masla a pridáme dve placky mäsa. Okoreníme (ja používam nejakú zmes (omáčku) korenín na grilovanie kurčatá + čierny korenie). Ak máte kvalitné mäso, pustí trocha masti a nemusíte pridávať. Ak máte veľkú panvičku, priložte ešte aj rozrezané pečivo na panvičku, nech sa pekne nasiakne tou vôňou a šťavou z mäska a slaniny.
Mäso smažíme na menšom ohni, nech sa poriadne osmaží až dovnútra. Otáčame, smažíme aj 2x z každej strany (nech jedna neprihorí). Ak si nieste istý či je mäso vnútri už hotové (mne sa podarilo urobiť poriadne hrubé stejky), obracačkou skúste zvrchu mäsa zaryť do mäsa a pozrite sa či už je hotové. Keď budú hotové blížime sa do finálnej fáze.
Najlepšie na denku, alebo na veľkom tanieri si prichystáme spodnú časť pečiva a postupne ukladáme všetky ingrediencie. Majonézu, osmaženú cibuľu, mäso, syr, prošuto, list šalátu a nakrájané uhorky. Na vrchnú časť pridáme zasa majonézu a cibuľu a pokúsime sa “zavrieť” hamburger 🙂 Nakoľko je obsah nášho burgru trošku o niečom inom ako z čís z mekáču, tak som ich poistil ešte dreveným špajdlíkom, aby vydržali presun k stolu 🙂 Hamburgre som doplnil hranolkami a hneď som túto porciu sám celú ziedol 🙂 Všetko som to zapil litrom pomarančového džúsu. A celý tento tanier ma vyšiel na necelé dve eurá 🙂 Čítaj nižšie.
Dobrú chuť z Lisabonu praje Patrik 🙂
[yellow_box]
cena za jedlo_
Mäso som kúpil za 5€/1kg no na dva burgre stačila jedna osmina, čiže povedzme 0,65€. Syr aj prošuto som kúpil po 1,5€ ale využil som z každého len dva plátky, tak povedzme 0,5€. Majonézu som kúpil za 1,5€ ale využil som minnimum (20centov ?) 2 pečivá ma vyšli na 30 centov. O5 z uhorky a šalátu som použil iba minimum (50centov dokopy), koreniny ani nerátam. Suma sumárum, takýto pekný tanier s dvomi burgrami Vás vyjde na pekné intrakovské 2 eurá. Síce to asi nieje nejaký Regal Burger alebo BeAbout, ale mne chutil veľmi. Určite vyskúšajte a dajte vedieť ako sa podaril.
[/yellow_box]
PS: Ak máte nejaký váš obľúbený recept, ktorý radi varíte a myslíte si že je jednoduchý (vhodný na internát apod.) neváhajte a podelte sa oň.
Pridaj komentár
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.