Rezačka polystyrénu

Konečne už keď sú prázdniny, tak mám čas sprovozniť svoju rezačku polystyrénu. Už skorej som si začal skladať svoju vlastnú, nakoľko mi bolo príliš veľa dať 100€+ za klasickú. + ma to aj dosť baví, vytvárať rôzne takéto technické vecičky. Najskôr sa mi podarilo vytvoriť jednu metódou pokus omyl. Podarilo sa mi to zhruba za 25€ čiže 1/4 ceny.

Avšak nebola veľmi spoľahlivá, nakoľko sa nedali regulovať “otáčky” a vždy som mohol rezať iba určitú hrúbku polystyrénu. Pri použitý tenšieho polystyrénu som materiál vždy spálil. Preto som začal rozmýšľať ako jednoduchou cestou tento výkon (tie otáčky) regulovať . Zopár ľudí mi poradilo ako zdroj (a zároveň aj regulátor otáčok) použiť nejaké napájanie zo zdroja vláčikov na diaľkové ovládanie. Ale najlacnejšie čo som našiel, bolo na e-bayi za nejakých 75-100 dolárov. Čo mi neprišlo moc ekonomické. Tak som sa začal pozerať po niečom lokálnom, a narazil som na stmievač. Čo vlastne splní svoju funkciu výborne. Už to mám aj otestované na LED-diodovém páse a svetlo to stmievalo. Jediné čo mi chýba je overiť či to bude fungovať aj na odporovom drôte.

Ako zdroj som už od klasického PC-zdroja opustil. Zohnal som si zdroj o výkone 12V a 5A. Túto variantu som zvolil na základe viacerých doporučení na rôznych internetových stránkach, na ktoré som narazil pri stavbe prvého koncept. Avšak vtedy som ešte nevedel že takéto veci sa dajú relatívne lacno kúpiť na e-bayi. Spomínaný zdroj som kúpil zhruba za 10 dolárov. Avšak vtedy som ešte nepoznal jednu super vec s ktorou sa s vami podelím.

Jedná sa o vzorec, resp o excelovskú tabuľku, kde po zadaní určitých hodnôt(potrebnú dĺžku odporového drôtu, materiál…), vám excel vyprdne potrebné hodnoty ktoré potrebujete (výkon zdroja). Presne tomu nerozumiem (ešte) ale v tomto období sa tomu snažím prísť na kĺb. V následujúcom článku si rozoberieme rezačku viac dopodrobna. presne ktoré komponenty som použil, koľko som za ne zaplatil, ako som postupoval pri jej stavbe a tak 🙂 Takže stay tuned a čoskoro sa vidíme 🙂

ukážka prvej verzie 1.0

rezacka2


Publikovaný

v

od

Comments

Jedna odpoveď na na “Rezačka polystyrénu”

  1. Strelko Uško Avatar
    Strelko Uško

    ahoj, ten excel ako ? vedel by si mi ho nejako poskytnúť ako ho máš ? Chcem si postaviť aj ja rezačku na polystyrén v rámci mojich experimentov s odlievaním hliníku. Mám rozpracovaný model kombinovanej rezačky na vertikálne naklápacie aj horizontálne rezanie.
    Dík

Pridaj komentár