Slovenskí študenti na zahraničných školách: Prednášky v pyžame, či prvotriedna dochádzka

Prázdne školy, internáty či knižnice – viac ako 130 krajín sveta zatvorilo svoje priestory škôl v boji proti pandémii koronavírusu. Naša fakulta počas prvých 48 hodín vytvorila virtuálne triedy, a sotva si človek stihol vytvoriť prázdniny, na ďalší deň už sedel na online prednáške či konzultácií. Ako sa ku pandémii postavili zahraničné univerzity v Českej republike, Francúzsku a Rakúsku?

Simona, Inštitút Ekonomických studií (ďaľej len IES) , Univerzita Karlova, Praha, Česká republika

Alexandra, Polytech Annecy-Chambéry, Université Savoie Mont Blanc, Chambéry, Francúzsko

Valentína, Fachhochschule Campus Wien, Viedeň, Rakúsko

AKÉ PRVÉ KROKY SPRAVILA TVOJA ŠKOLA, KEĎ PREPUKOL KORONAVÍRUS?

Simona: Naša univerzita bola medzi poslednými, ktoré zavreli, a to až tesne predtým, než nám bol všetkým obmedzený pohyb. Kým sa nezavrelo, všetko bežalo ako po starom.

Alexandra: Ako sa pandémia dostala aj do Európy a postupne sa šírila rôznymi krajinami, Francúzsko sa tvárilo ako krajina, ktorej sa to netýka. Preto nerobili absolútne žiadne opatrenia, čo ma celkom dosť desilo. Na mojej škole sa o celej situácii takmer nerozprávalo. “Kroky” mojej školy boli asi také, že nám nalepili obrázok na toalety, ako si správne umývať ruky a poslali nám mail, aby sme dbali na väčšiu hygienu najmä, keď pracujeme na školských počítačoch…

Valentína: Keď vypukol v Rakúsku koronavírus, mala som ešte prax, a o dianie v škole som sa vtedy moc nezaujímala, keďže mi začínal semester neskôr. Na webovej stránke boli informácie o hygiene, umývaní rúk a podobne. Školu zavreli asi o dva týždne neskôr, neviem presne.

KONTAKTOVALI ŤA AKO ZAHRANIČNÉHO ŠTUDENTA V RÁMCI CESTOVANIA SPÄŤ NA SLOVENSKO?

Simona: Nie, všetky správy o cestovaní a nových opatreniach zo Slovenska sme sa dozvedali zo správ, stránok ministerstva,… Refreshera.  České opatrenia máme samozrejme vyvesené na školských weboch.

Alexandra: Vôbec ma nekontaktoval nikto ako zahraničného študenta, či sa mám ako dopraviť domov. Popravde som mala veľakrát pocit, že ma na škole neevidovali ako zahraničnú študentku, na danej škole sa veľa zahraničných študentov nenachádza.

Valentína: Ako zahraničnú študentku ma nikto nekontaktoval, a cestu naspäť som mohla absolvovať, hneď ako ma pustili z práce.

AKO SI PRICESTOVAL NA SLOVENSKO? AK SI NEPRICESTOVAL SPÄŤ NA SLOVENSKO, PREČO SI SA ROZHODOL OSTAŤ V DANEJ KRAJINE?

Simona: Nepricestovala, rozhodla som sa ostať v Prahe. Najprv som si neuvedomovala vážnosť situácie, a v Prahe ma taktiež držala práca. Neskôr, keď vypukla panika, prišlo mi lepšie vyhnúť sa preplneným vlakom, navyše som bola týždeň predtým lyžovať v zahraničí a bála som sa, že by som mohla nakaziť rodinu.

Alexandra: Rodičia prišli po mňa autom, keďže sa situácia rapídne menila zo dňa na deň, hlavne so zatváraním hraníc. Prišli sme na Slovensko ako sa hovorí „v hodine dvanástej“.  Situácia ešte nebola taká vážna, ale Slovensko práve robilo všetky možné opatrenia, a tak sme mali povinnú 14-dňovú karanténu.

Valentína: Zistila som si, ktoré priecestia sú otvorené a ako sa dostanem domov. Zvolila som cestu vlakom do Kittsee  a odtiaľ 3-kilometrovú cestu pešo po priecestie, kde na mňa už čakala mama, s ktorou som bola v domácej karanténe.

AKÝM SPÔSOBOM MOMENTÁLNE PREBIEHA VÝUČBA – PREDNÁŠKY, ZÁPOČTY? 

Simona: Komplet všetko máme online. Či už live, cez Zoom, Skype alebo Google Meets,  alebo nám semináre a prednášky nahrávajú na youtube a loom, kde ich máme pekne pokope. Midtermy prebiehali bez ujmy, online formou, dostali sme mailom otázky a hodinu neskôr sme mali poslať sken našich odpovedí. Na podvádzanie nebol čas… Naschvál nám dali viac úloh, aby sme to sotva stíhali  a nemali čas si volať alebo písať so spolužiakmi. Taktiež máme zadaný kopec slohov, prác a domácich úloh.. asi na každý predmet.

Alexandra: Moja výučba momentálne neprebieha nijako. Ja som sa už dlhšie rozhodovala odísť z Francúzska úplne. V mojom pláne bolo aspoň dokončenie prvého ročníka a vrátiť sa späť na Slovensko. Bohužiaľ sa svet obrátil hore nohami, a ja som sa rozhodla prerušiť štúdium úplne, nakoľko som nevedela, či sa budem musieť vrátiť, nik v tom čase nevedel predvídať, čo bude.

Valentína: Prednášky u nás prebiehajú rôzne. Niektoré sú online cez konferenčný hovor, iné zase ako videoprezentácie alebo interaktívne cvičenia na angličtinu.

SNAŽIA SA PROFESORI ZĽAHČOVAŤ ŠTÚDIUM V TEJTO SITUÁCII, ČI NAOPAK, ŽIADAJÚ VIAC?

Simona: Myslím, že vysokoškolský profesori sú celkom v chille. Je to asi narovnako, stále toho bude veľa. Ale musím povedať, že keď sa kvôli prednáške nemusím trepať do školy tak sa mi omnoho zlepšila dochádzka. Na IESe je dobrovoľná účasť na prednáškach a cvikách. Flákať sa to ale neoplatí, to zistíte na zápočtoch a cez skúškové.

Valentína: Neviem posúdiť, či učitelia vyžadujú menej alebo viac, ale normálne štúdium to nenahradí.

AK UŽ VIEŠ: AKO BUDÚ PREBIEHAŤ SKÚŠKY? PLÁNUJÚ PROFESORI ZĽAHČIŤ PRIEBEH SKÚŠOK, PRÍPADNE ZRUŠENIE SKÚŠOK?

Simona: Česko je otvorené rýchlejšiemu uvoľneniu opatrení, takže si myslím, že takú matematiku si asi pekne napíšem v júni v škole. Zatiaľ čakáme ako sa vyvinie situácia. Nakoľko nie sme medici ani architekti, tak online skúšky až taký rozdiel nebudú.

Valentína: Zo školy nám poslali súbor, v ktorom boli zhrnuté predmety – akou formou budú prebiehať a ako budú prebiehať skúšky. Skúška nebude zrušená ani jedna, ale z niektorých predmetov budeme robiť len projekt alebo písať správu. Spomínané informácie o predmetoch sa môžu ale ešte zmeniť s prípadnými novými opatreniami. O ďalšom priebehu všetkých skúšok ešte nemáme veľa informácií, ale následne ich budú všetky dopĺňať ďalší týždeň. V Rakúsku už môžu prebiehať skúšky v škole, samozrejme pri dodržaní prísnych hygienických opatrení, takže budeme mať veľa skúšok už v škole.

ČO SI UŽÍVAŠ NAJVIAC NA TOMTO SPÔSOBE ŠTÚDIA?

SIMONA: Prednášky v pyžame! A to, že počas nezáživnej prednášky môžem pracovať na homeoffice, takže mám 2 muchy jednou ranou. Niekedy si počas prednášky varím alebo cvičím jógu, je to oddychovka.

Alexandra: Na samoštúdiu mi najviac vyhovuje to, že sa nemusím učiť! 😀 Ale nie…

Valentína: Osobne si užívam čas doma a štúdium touto formou má veľa výhod. Napríklad môžem raňajkovať v pyžame za obrazovkou a nikto ma nevidí. Môžem si pospať, lebo nemusím cestovať do školy. Niektoré predmety, kde sú prednášky nahraté ako video si môžem pozrieť aj inokedy ako v stanovený čas alebo aj viackrát.

ČO SI NAOPAK NEUŽÍVAŠ VÔBEC NA TOMTO SPÔSOBE ŠTÚDIA?

Simona: To, že nestretávam kamarátov v škole.. Na IESe máme kopec študentských akcii cez semester, všetky sa žiaľ zrušili, veľmi mi chýbajú. Cez skype to nie je ono.. A kvôli COVID-19 mám neistý Erasmus na budúci semester… To ma stresuje najviac.

Alexandra: Chýba mi zodpovednosť, pretože momentálne vôbec žiadnu nemám, a preto si aspoň hľadám rôzne online kurzy a vzdelávam sa vo veciach, ktoré ma zaujímajú.

Valentína: Je pre mňa ťažké nájsť si motiváciu a pustiť sa do štúdia.

Comments

Jedna odpoveď na na “Slovenskí študenti na zahraničných školách: Prednášky v pyžame, či prvotriedna dochádzka”

  1. […] sa učiť, prečítaj si rozhovor so zahraničnými študentmi, tentokrát z Anglicka a Talianska, a ich spôsobe výučby či […]

Pridaj komentár