■pajc⁰⁷ ⋮ Spiace miesta x MestoCity

Začiatok semestra nás prebúdza do nových výziev.

Nastal čas prestať snívať o oživených verejných priestoroch, znovu obývaných budovách, prebraných do novej svetlej budúcnosti. Pretože práve tieto sa menia na realitu aj vďaka bdelým ženám z občianskej iniciatívy SPIACE MIESTA a bdelému mužovi s projektom MESTOCITY.

Stará-nová kotolňa opustí svoj zimný spánok a rozrozpráva sa o mapovaní prázdnych budov, oživovaní polomŕtvych, popularizácii, spájaní cez diskusiu, túžbe po niečom viac, skvalitňovaní spoločnosti a priestoru, do ktorých sa postupne prebúdzame.

Poďme sa, kým sa semester rozbehne na plné obrátky, pozrieť na mestá cez ružový rám. Na začiatok.


Projekt Spiace miesta žije iniciatívou troch žien: Zuzana Žurkinová, Nikola Tokárová a Hana Kucharovičová.

Spiace miesta na jednej z mapovačiek ©Archív Spiace miesta

Zuzana s témou nevyužívaných objektov žila počas štúdia, či už výskumom squattingu (obsadenie a zobytnenie prázdnej a nevyužívanej budovy) v Amsterdame alebo v diplomovej práci o potenciále opustených budov. Momentálne pracuje ako výskumníčka na tému revitalizácie nevyužívaných budov vo vlastníctve samospráv.

Nikola zaspávala, snívala a prebúdzala sa s touto témou vrámci svojho pobytu v žilinskom squate Palác Sofia. Neskôr v študentskom rádiu viedla diskusiu o verejnom a kultúrnom priestore v Bratislave.

Hana sa k Spiacim miestam pridala po workshope v Novej Cvernovke, ktorý sformoval prebudenú skupinu ľudí, ktorí sa chcú tejto téme venovať aj naďalej. Nad témou prázdnych domov premýšľala už dlhšie a na výlete v Lotyšsku ju tiež nadchla organizácia Free Riga, ktorá sa venuje podobným aktivitám v Rige.

https://www.facebook.com/spiacemiesta/

https://www.instagram.com/spiacemiesta/


Juraj Horňák v pohľqde cez jeho ružový rám @Archív Juraj Horňák

MestoCity je experimentálny architektonický projekt, vysnívaný architektom, dizajnérom a „confused human being“ Jurajom Horňákom (tiež stvoriteľ značky vytvárajúcej dizajnové hry so vzdelávacím charakterom Lebo Mädveď), ktorý chce vtipnou a originálnou metódou oživiť zabudnuté bratislavské miesta s fajnovým potenciálom. Na Dobrom trhu sa vyskytol aj so svojím ružovým rámom, ktorý bol pripravený poňať akýkoľvek nápad užívateľa vybraného verejného priestoru (napr. plocha parkovacieho miesta) na jeho transformáciu a skvalitnenie.

Juraj prednedávnom skončil 2 mesačnú rezidenciu v Novej Synagóge v Žiline, kde sa taktiež venoval zanedbaným priestorom. V Žilinskom kontexte experimentoval s novým prístup oživovania verejného priestoru jemnými až neviditeľným zásahmi, ako napríklad pokosenie trávy alebo usporiadanie spoločného obedu.

https://www.facebook.com/mestoCity/

https://www.instagram.com/mestocity


Event na Facebooku


pajc¹ -u m. ‹n› stolár. slang.
► 1. látka slúžiaca na morenie, moridlo;
2. kopírovanie, verné napodobňovanie;
3. argoticky – pitie alkoholu;

pajc² -u m. ‹n› archit. slang.
► účinné spoznávanie vedomostí praktickou cestou vynaložením minimálnej námahy za účelom efektívneho obohatenia svojho kreatívneho ducha;

Comments

Pridaj komentár