■pajc⁰⁶ ⋮ detail vo veľkom ⋮ Kusý – Paňák

pajc■⁰⁶ ⋮ detail vo veľkom ⋮ Kusý – Paňák

Architektonická dvojica Martin Kusý a Pavol Paňák patria medzi najvýznamnejších predstaviteľov súčasnej slovenskej architektúry. Ich tvorba zahŕňa veľké kultúrno-spoločenské stavby, významné rekonštrukcie, ale aj precízne obytné stavby a interiéry. Všetku ich tvorbu ale spája mimoriadne dôležitý dôraz na detail. Nezabúdajú naň ani pri jemnom interiéri, ani pri brutalistickej galérii. Kvalitný detail je silným podporným pilierom pre premyslený koncept, aj vďaka čomu sa radia medzi špičku slovenskej architektonickej scény.

Kusý a Paňák absolvovali Fakultu architektúry Slovenskej vysokej školy technickej (dnešná STU). Začiatkom ich tvorivej dráhy zvíťazili spolu s Petrom Bauerom v architektonickej súťaži na novostavbu Slovenského národného divadla.
Ako dvojica Kusý – Paňák vyhrali súťaž na návrh centrály Národnej banky Slovenska v Bratislave, ktorá stojí v susedstve našej fakulty.


Zrealizovali viacero obytných a polyfunkčných domov či hotelov. Za zmienku stoja obytný dom Manhattan v Bratislave, polyfunkčný dom na Konventnej ulici, či Veľvyslanectvo SR v Berlíne, nezrealizovaný návrh hotela pri pamätníku SNP v Banskej Bystrici a ďalšie.Ich spoločné projekty získali mnoho ocenení – cenu Stavba roka 2012 za Národnú banku Slovenska, Cenu Arch 2010 za budovu Manhattan a Cenu Arch 2009 za obnovu Vodnej veže v Bratislave – sídla Ateliéru BKPŠ a Krištáľové krídlo 2008.

Popri práci vedú na FA STU vertikálny Ateliér Kusý / Paňák

Comments

Pridaj komentár