Kde začať ⋮ intro

Kde začať ⋮ intro

Nabehnúť do nového sveta nebýva ľahké, preto sme pre teba dali dokopy niekoľko praktických rád na začiatok. Týchto pár odsekov je len základný výcuc, niektorým témam sa budeme podrobnejšie venovať v ďalších článkoch. Miesta spomínané v článku nájdeš aj na Archimape.

Obedy 

Stravu s najlepšou dostupnosťou za najlepšiu cenu ti ponúkajú školské jedálne. Na osi Belojanis – škola ich nájdeš hneď niekoľko. K škole je najbližšia jedáleň na Stavebnej fakulte, k internátu zas jedáleň na Bernoláku (Aj internát Mladá garda má svoju jedáleň). V strede sa nachádza jedáleň na rektoráte, je menšia, chutnejšia, ale musíš vychytať správne časové okno. Malá menza je i na strojarine.
Priamo v pokladni, alebo na internete si nabiješ na ISIC kredit a za lacno z nich kupuješ hotové jedlá, minútky, dokonca pizzu. Čím neskôr prídeš, tým väčšia je šanca, že ti ostanú iba nie až tak zdravé minútky. Pre tých, čo radi hrajú na istotu je tu možnosť zarezervovať si jedlo cez AIS login na jedalen.stuba.sk. Keď sú rady na Stavebnej, skús hneď vedľa – Kašu3. Robia zdravé jedlá veľmi chutným spôsobom.
Kritériá pomeru cena/výkon v blízkosti spĺňa ešte aj Antália na Gottku (kebab + bežné menu), socik style, ale chutná prevádzka U majora Zemana, či KGB, kde tiež dostaneš menu za prijateľnú cenu. Potlačiť hlad dokážu i viaceré minipotraviny na Kollárku (Hviezda, česť tvojej pamiatke). Ak si chceš trochu vyraziť z kopýtka, za rohom od školy sa nachádza trochu preplnenejšia a drahšia Papaya (ázijské bistro). Sladkú odmenu zoženieš v legendárnej Palacinke Lacinke – ale rovnaký nápad väčšinou máva v čase obeda dosť ľudí.
Ak v sebe cítiš dobrodružného ducha, môžeš sa odviezť do Mlynskej doliny jedným z legendárnych spojov a skúsiť hornú alebo dolnú jedáleň slávneho študentského mestečka. Majú väčší výber a často chutnejšie jedlá, vieš platiť aj priamo hotovosťou, treba si však aktivovať ISIC na Šturáku. Dobrú chuť!
Najlepšie sa ale naješ a zabavíš na Jedlovici, rezidentnej akcii v kuchynke na piatom na Belojanise s BOILER bathROOM, či na konci semestra na Poprieskumpustnici a Grillovazke.

Káva

Priamo v škole sa môžeš nadopovať menej chutnou “kávou” z automatu alebo chutnejšou kávou od chalanov z Kolečka. Ak ti záleží na lepšom roaste, či máš absťáky po V60tke, hneď za rohom za prezidentským palácom sa nachádza Triple Five Coffee Roasters, vyskúšaj aj Goriffee na Panenskej, prípadne Sweet Beans na Obchodnej. Ak chceš obstojnú kávu za dobrú cenu, na Obchodnej nájdeš aj Kafíčko, Caffee4U či Schöndorf. Kaviarňami rôznej kvality sa posledné roky zarojilo okolie Račianskeho mýta (kde sa nachádza aj Bernolák a Belojanis), kvalitnejšie kávy z vlastnej pražiarničky nájdeš v Good Times Coffee Roasters, v Steine 2 sa nachádza príjemná kaviarnička s výčapom, koláčmi a pagáčmi ost block. na kvalitu si dávajú pozor aj Mad Drope*, čiMerceka, ktorý si s tebou o káve aj rád pokecá. Keď ti viac chutí talianska káva, skús Vespu, či Trieste a po ceste z intráku do školy stihneš aj kávu, či čaj na stojáka vo Verticciu.* Nenechaj svoje energetické pochody zaspať.

_______________________
(* trvalo zatvorené)

Doprava

Pohyb po BA nie je zložitý, MHD-čka jazdí často a nestojí veľa. Využiť môžeš študentské predplatené lístky – električenky. Právo na zľavu prípadným revízorom preukazuješ aktivovaným ISICom (o tom ti už povedali na Študijnom oddelení). Ešte lacnejšie lístky, než zľavnené z automatu, získaš nabitím kreditu na ISIC, platením platobnou kartou priamo v autobuse, či cez aplikáciu IDS BK. Prvé nabitie kreditu alebo električenku si vieš vybaviť v podchode na Hodžovom námestí, či na Hlavnej stanici, potom si už vieš kartu dobíjať online. ISIC ti platí i na železniciach, lístky si kupuješ identifikačným kódom, ktorý získaš s bielou kartičkou študenta. Existuje však i ekologickejšia možnosť – využiť svoj vlastný bicykel, či kolobežku alebo niektorú zo služieb bikesharingu: Slovnaftbajk, Rekola či White bikes od Cyklokoalície. Alebo využi fakt, že fakulta je v centre a choď pešo – veľa vecí je fakt na skok a usedené telo sa ti poďakuje.

Nákupy

Najmä exgymnazisti bývajú ohúrení, aké veci nám odporúčajú zohnať si, rozmysli si ale, či naozaj všetky vychytávky využiješ. Tušové perá (a.k.a. Rotringy) väčšina ľudí do pol roka odloží a nahradí fixkami. Veľa vecí, ktoré budeš spočiatku potrebovať, ako napr maslový kartón, nájdeš v Stise priamo v škole, či Merkantile, základné veci aj v papiernictve na Radlinského. Príložník je vec zvyku, no zohnať ozaj kolmý býva fuška a na plnšom stole aj tak radšej skončíš pri dvoch pravítkach. Skoč sa pozrieť na Manifest, kde býva burza materiálov a pomôcok, možno si čosi uchmatneš. Rysovacej doske sa nevyhneš, ale oplatí sa poobzerať po niečom ľahšom (tenká preglejka, umelina), keďže ju budeš musieť nosiť na hodiny kreslenia. Odporúčam si veci podpísať – desať pravítok na jednom stole len tak medzi majiteľov neroztriediš, a keď v zhone zbalíš cudzie veci, aspoň vieš, koho nimi potešiť.

Vedomosti

Knižnica je matka múdrosti. Okrem najrôznejších skrípt si tam môžeš preskenovať stavebné detaily, čerpať inšpiráciu z papierových i online časopisov, alebo len nasávať knižničnú atmosféru. 
A čo nezoženieš, pohľadaj na Čiernom trhu, či Uložto.

Zálohuj, zálohuj, zálohuj!

Všetky svoje práce si pravidelne trieď a ukladaj. Nezabudni si práce pred odovzdaním nafotiť – nikdy nevieš, kedy aká komu zmizne a mať hlavu v smútku je to posledné, čo potrebuješ. Súbory si zálohuj na viacero miest, od školy máš zadarmo k balíku MS Office aj 1TB úložiska počas celého štúdia. (Viac v pripravovanom článku). Nič nie je horšie ako pustiť sa do prípravy portfólia k bakalárskej práci a zistiť, že ti polka portfólií chýba a nemáš z nich ani zdrojáky.

Ochoriem, čo ďalej? 

Hneď, keď ideš k lekárovi, pýtaj si tlačivo o PN alebo iný pekný veľký papier o chorobe a dobe absencie. Na študijnom neradi vidia klikyháky na výmennom lístku a takéto problémy po chorobe riešiť veru nechceš.

Musím vymeškať pár dní

Prednášky ti niekto určite nafotí, skôr si treba vyriešiť cviká. Kým sa vojdeš do dvoch absencií, stačí zájsť za vyučujúcim, vysvetliť situáciu a prípadne si dohodnúť náhradný termín na odovzdanie zadania (dobré gesto je navrhnúť aj skorší termín). Informuj pár spolužiakov, nech má kto pri prezenčke pripomenúť, čo s tebou je.

Štúdium nie je najľahšie, ale stojí za to. Využívaj všetky možnosti získavania vedomostí, či kultúrneho a spoločenského vyžitia. Neboj sa zájsť za hociktorým vyučujúcim, okrem vyhradených konzultačných hodín ti väčšina z nich rada poradí aj inokedy, alebo ťa odkáže na niekoho, kto ti pomôže. Nikdy nevieš, čo sa ti bude kedy hodiť. A okrem tvrdej práce si občas potrebuješ vyvetrať mozog. Už čoskoro ti prinesieme ďalšie články, ktoré ti pomôžu pri rozbehu a možno aj neskôr.

Chcem čerstvé info

Postupne ti prinesieme nové informácie ohľadom školy, erasmu, či zaujímavých akcií v škole aj mimo školy. Pridaj sa do svojej ročníkovej skupiny na Fb, ak si dizajnér/ka, tak aj do skupiny DESIGN STUBA, do intrákových skupín (RUŠ Belojanis, Ľudia na Mladej Garde, RUŠ Bernolák, Mladosť ~ Šturak ~ Átriaky ~ Manželáky) a sleduj internety školy a ďalších organizácií.

Makaj, študuj, bav sa. Všetko sa ti raz zúročí.

Veľa šťastných a vyspatých dní na našej škole!

Comments

Jedna odpoveď na na “Kde začať ⋮ intro”

  1. […] prvom článku z našej webovej série Kde začať ⋮ intro sme si prešli, ako sa premiestňovať po meste, keď akurát nemáme […]

Pridaj komentár