Treba rozbiť prasiatko? Financie v Portugalsku

Dnešný článok bude trochu kratší, no o to viac zaujímavejší 🙂 EDIT: je dosť dlhý, pardon 🙂 Určite vás všetkých zaujíma, ako finančne náročné je študovať v zahraničí. Je tu grant z Európskej únie (záleží od krajiny, no je to okolo 350-450€ na mesiac). Všetky peniaze dostanete na začiatku semestra adekvátne k dĺžke pobytu. No nie všade to ide tak rýchlo ako by si človek myslel. Ja som dostal peniaze skoro na konci októbra a to som bol v Portugalsku už od začiatku septembra. Môže za to zdržovanie zo strany portugalskej univerzity. Avšak nie je to pravidlo, na ISCTE to mali baby potvrdené hneď ako prišli do školy, a peniaze mali na účte zhruba do dvoch týždňov…

Už od úvodu erasmu som mal vysoké ambície písať si všetky výdavky a všetky financie, ktoré na erasme plánujem minúť. Začalo to nájdením dosť užitočnej aplikácie na telefón Monefy (pre Andoid, možno apple používatelia môžu do komentárov napísať alternatívu pre iOS), kde si nastavíte Váš budget, mesačné príjmy, poprípade iné zdroje (čo ste dostali od babičky na narodeniny alebo na Vianoce a pod.), potom kategórie do ktorých míňate (nájom, stravovanie, doprava, darčeky, puby apod…) Žiaľ táto ambícia mi vydržala iba prvý deň 😀 čiže reálne čísla vám povedať neviem. Prvý deň bol dosť finančne náročný. Začalo to drahou kávou v Coffee shope na autobuske, pokračovalo ešte drahšou v Starbuckse vo Viedni na letisku (zlaté Portugalsko, čo sa výbornej kávy týka. Keď tam pôjdete isto pochopíte). Avšak výdavky prvého dňa neboli len gastronomické, ale aj astronomické. Ceny za taxík v Portugalsku ak nieste domáci rastú x-násobne. Čiže tým sa asi vyhýbajte. Dá sa z letiska aj v nočných hodinách dostať do centra pomocou aerobusu, ktorý jazdí nonstop (narozdiel od metra, ktoré končí niečo po polnoci). Už si presne nepamätám čo všetko sa prvý deň či týždeň platilo, no frustrácia z toho bola taká silná, že som radšej prestal aplikáciu používať, zíde z očí zíde z mysle 😀 Takže všetko o čom sa dočítate bude len zaokrúhlené.

Ubytovanie

Najdrahšia položka v zozname. Ceny ubytovania sa pohybujú rôzne. Záleží kde budete bývať (či v centre či na periférii, alebo na pláži ? 😛 ) a aj od toho či chcete bývať sami, alebo budete zdieľať izbu. Možností je veľa. Za bývanie v centre dáte okolo 300€ mesačne za samostatnú izbu, často krát ešte bez “bills”, tj. bez vody, elektriny, internetu či plynu. Tieto môžu byť okolo 30 – 50€ mesačne, podľa toho koľko byt spotrebuje. Položku 300€ berte iba ako približnú sumu. Dá sa nájsť samozrejme aj lacnejšie (ale aj drahšie). Pri nižších sumách za izbu je vhodné overiť si stav izby, ak je to možné aj naživo. Či je skutočne všetko tak ako v inzeráte, či niečo nad/pod/vedľa izby nehučí. Raz som čítal inzerát na izbu za 150€ mesačne v peknej historickej štvrti Alfama a v recenzii od ľudí bol odkaz, že izba je neobývateľná, pretože sa pod ňou nachádza reštaurácia so strojom priamo pod izbou, vďaka ktorému celá izba vibruje 24/7 😀 ) Čiže moja rada znie, pokiaľ sa dá, overte si izbu naživo. Byty v štvrti Bairro Alto sú asi najvyhľadávanejšie medzi Erasmus študentmi. Častokrát sú tieto izby v bytoch kde je aj 5 – 6 izieb (tým pádom veľa ľudí). Dôležitejšie je, že táto štvrť je plná rôznych pubov, hospôd a klubov. Ak je byt na nižšom podlaží, je dosť možné že budete počuť všetko. A tu ľudia pártiujú do rána do obeda 🙂 Ale to už zachádzam do detailov. Izbu pre dvoch možno nájsť za 200€ +-, čiže ak Vám nevadí spolubývajúci a ste na tom s rozpočtom dosť na tesno, tak táto možnosť je asi dobrá voľba.

Doprava

Vzdialenosť vášho ubytovania od školy ovplyvní  spôsob dopravy. Lisabon je celkom dobre vyriešený čo sa MHD spojov týka. Metro je samozrejme najrýchlejší spôsob prepravy, lebo na povrchu sa často tvoria dopravné zápchy. Mesačná “elektičenka” stojí cca 36€ a platí pre všetky metrá, autobusy i električky. Inak by ste za jednu cestu autobusom zaplatili 1,8€, za metro asi 1,3€ a za električku dokonca 2,85€. Je jedno, či idete iba na následujúcu zastávku, alebo na konečnú. Viac typov lístkov nemajú 🙂 Vytvorenie mesačnej karty stojí 7 – 12€ (ak ju chcete mať do 24h), v opačnom prípade si týždeň počkáte. Inak tu MHD funguje na papierové kartičky s čipom vnútri, ktoré sa dajú zakúpiť za 50 centov v metre. Ak budete bývať v blízkosti školy, nebudete si musieť kupovať mesačné lístky a metro/busy/vlaky budete využívať iba sporadicky, je táto možnosť pre vás. Nemusíte sa báť, že vždy keď použijete metro, kartičku vyhodíte. Dá sa použiť opakovane, jednoducho si na ňu nabijete “kredit” a pri každej jazde sa vám odráta. Dokonca ak chcete ísť na pláž Costa de Caparica (ktorá je na druhej strane rieky), tak zoberiete MHD loď 🙂 Avšak sem sa už mesačný lístok neráta (cesta stojí okolo 1€). To isté platí aj pre vlaky. Tie vychádzajú zo stanice Cais de Sodré a smerujú na východ k najbližším plážiam. Jedna cesta stojí asi 1,5€ a viac, záleží koľko zón ich prekročíte

Alternatívou môže byť napríklad taký bicykel. Na portugalskej verzií bazošu ( www.olx.pt ) si môžete nájsť bicykle už od 20€. Ja som ten svoj kúpil za 50€ a som spokojný. Asi by som doporučil niečo s prehadzovačkami (áno, srdce mi to trhá, ako som si v Bratislave zvykol na single-speed), avšak tu tie kopce vôbec nie sú sranda. Hlavne keď nechcete bicykel do každého tlačiť 🙂 Tiež kvôli stavu vozovky, všemožných výtlkov a povrchov sa zídu širšie pneumatiky než galusky, ale o tom snáď niekedy inokedy.

Stravovanie

Túto kapitolu by som rád rozdelil na dve podkapitoly. Stravovanie sa doma (mám kuchyňu, chce sa mi variť, lebo to zbožňujem) a stravovanie v reštauráciach.

Varenie

Ak máte na to čas a chuť si variť svoje vlastné veci, tak v rámci šetrenia odporúčam túto možnosť. Ceny potravín v obchode sú len o niečo málo drahšie ako na Slovensku. Mlieko kúpite za 50-60 centov, cestoviny do eura, Kilo bravčového do 5€ apod. Veľmi sa mi páčia všadeprítomné trhy, kde nakúpite za lacno čerstvé ovocie, zeleninu od miestnych pestovateľov a hlavne čerstvo vylovené ryby. Čiže určite ušetríte.

Reštaurácie

Stravovanie mimo domova už je trochu o niečom inom. Presne to popísať neviem, lebo som bol v reštauráciach len pár krát, no jedlo pod 10€ eur tam nenájdete. A to keď chcete polievku, nápoj, šalát alebo dezert, tak pokojne aj dvojnásobok. To isté sa týka i piva. V reštauráciach kúpite v centre 3deci piva za 2eurá. Veľké veľke si radšej ani nepýtajte (4€ za 0,5l je hriech) (lebo veľké e u nich 0,3l 😛 ). Veľmi dobrá alternatíva môže byť kúpa piva niekde u inda (indické potraviny sú na každom rohu, otvorené do hlbokej noci/rána) a litrovú flašu SuperBocku či Sagrešu kúpite za 1,5€ 🙂 A môžte si sadnúť aj pred policajnú stanicu na lavičku a popíjať. Nehovoriac o víne. Tie kvalitné, lacnejšie než džúsiky možno nájsť v každom supermarkete. Portugalsko ma naučilo dve veci, čo sa gastronómie týka: piť víno a jesť olivy 🙂

Veci do školy

Do školy veľa peňazí neminiete. Nárazovo snáď len pred obhajobami, alebo sem tam nejaké vytlačenie na konzultáciu. Teraz to mám čerstvo v pamäti – za 10  farebných A2 som zaplatil 25€. Teda ceny za tlač sú o niečo vyššie ako u nás. Materiál na model sa dá nájsť zhruba v rovnakej cenovej relácií ako na Slovensku. Učebnice si nekupujete, všetko býva vačšinou v elektronickej podobe, poprípade ani nebývajú učebné pomôcky. Tak snáď len zošit a pero 🙂

Poslednú kapitolu som chcel venovať cestovaniu, no vlastne tých informácií ani nie je toľko, tak len tak na záver:

Možno by vás zaujímali ceny aj za cestovné mimo Lisabonu. Na výber je opäť veľa možností,vlaky, autobusy, lietadlá. Letenku do Porta viete vychytať za 10€, keď kupujete v dostatočnom predstihu. Toto platí všeobecne: ak chcete lístky, tak ich zháňajte čo najskôr, cena môže byť aj dvojnásobne nižšia, než keby ste ich kupovali zo dňa na deň. Napríklad priamy vlak z Lisabonu do San Sebastianu nás vyšiel na 35€ a rovnako aj letenka z Madridu do Lisabonu.

V novembri sme sa rozhodli ísť na výlet so stanmi a spacákmi 🙂 (v Portugalsku to je možné aj v novembri, počasie bolo neskutočne pekné celý týždeň). Prenajali sme si auto, za ktoré sme zaplatili 50€ na celý týždeň. Navyše k tomu pribudlo poistenie proti možným nepríjemnostiam, ako vandalizmus, havárka, krádež a pod., cena poistenia bola 80€. Ďalej nafta a diaľničné mýto, dokopy celý tento výlet (vyše 1000 km) nás stál menej než 150€ na osobu, vrátane jedla, platenie kempov a už spomínaných výdavkov na auto.

Ak Vás zaujíma niečo viac špecifické, na čo som zabudol, komentujte 🙂


Publikovaný

v

od

Comments

Pridaj komentár