Erasmus Covilha

Erasmus v Covilhe som strávil zimný semester 2015.

Prečo som si vybral Covilhu? Dobrá otázka. Chcel som isť inde lenže som sa nedostal, a keďže som mohol isť do Portugalska, tak prečo nie.

Letel som z Budapešti do Lisabonu s mojím spolužiakom Michalom a už som sa fakt nevedel dočkať ako to tam bude vyzerať. Vedeli sme že vlak do Covilhy nám ide až ráno a lietadlo pristálo niečo po 9 večer. Našťastie sme stretli môjho kamoša Tulamore Dew a užili sme si krásy Lisabonu až do rána. Cesta do Covilhy trvala 4 hodiny.

Covilha sa nachádza vo vnútrozemí a je to v podstate malé historické mesto na upätí kopca Serra de Estrella kde sa nachádza aj lyžiarske stredisko. Je to mesto pre ľudí s dobrou kondíciou lebo je to samí kopec ale zato v peknej kľudnej časti krajiny. Tí čo hľadáte burácajúce mesto ktoré nikdy nespí Covilha nieje to správne orechové aj keď je tam veľa klubov ktoré stoja za navštívenie. Za to že sa Covilha nachádza vo vnútrozemí, v kraji nikoho je celkom lacná (na Portugalsko).

Administratíva zo strany školy s nami komunikovala veľmi dobre takže nám hneď bolo pridelené ubytovanie a poradené všetky informácie čo potrebujeme spraviť. Predmety sme si mohli meniť až do prvého mesiaca štúdia takže určite prídete nato čo je v pohode a čo menej. Ubytovanie je k dispozícii na internáte PAC za 100vku na mesiac ale keby ste chceli isť na celý rok určite by som riešil byt. Komunita ESN sa snaží vytvárať program aj keď my sme ich na výletoch ignorovali lebo po vlastnej osi to vyšlo lacnejšie. Hneď prvý deň sme si našli partu ľudí s ktorými sme si sadli a o zábavu bolo postarané. Portugalci sú veľmi milí a radi poradia. Mladá generácia často vie aj po anglicky so staršími je to zložitejšie.

Školu sa nachádza 20 minút od intráku pešo a môžete si ju zariadiť ako uznáte za vhodné a vždy sa vám snaží vyjsť v ústrety, ale niektoré dátumy treba dodržať ( nehovorím že všetky ). Najviac sa mi zapáčil predmet  teória architektúry s profesorkou Suzanou Henriques z lisabonskej univerzity. Takýto predmet na našej STU chýba a určite vás posunie ďalej lebo v histórií sa schovávajú kľúče k pochopení súčastnosti. To o čom sme sa učili sme mohli hneď cez víkend navštíviť lebo Portugalsko je veľmi malá krajina.

Mate veľa času na spoznávanie kultúry, tradícií a krajiny. Cestovanie je veľmi ľahké aj keď treba brať do úvahy, že ak chcete isť ďalej letecky tak len z Porta či Lisabonu (cesta 15 E). Ak máte dosť peňazí dá sa precestovať celé Európa aj iné kontinenty. Maroko či Azorské ostrovy sú fakt blízko a dá sa zohnať letenka aj za 10 Eur. Keďže sme si tuto destináciu nenaplánovali od začiatku nezostal nám čas tieto destinácie navštíviť čo je smutné.

Portugalsko mi dalo väčší rozhľad čo sa týka kultúry, krajiny ale určite aj architektúry. V Covilhe som si dokázal oddýchnuť a nasať novú atmosféru krajiny. Ak do Covilhy pôjdete nenechajte si ujsť každoročný festival vo Fundau či Santa Babiane, určite ochutnajte francezinu v Saudade a prejdite si všetky streetartové muraly z WOOL festivalu. Peace.

[grey_box]
Autor: Marek Trebula
Univerzita: Universidade da Beira Interior – Covilha, Portugalsko
Dĺžka pobytu: zimný semester, 2015
[/grey_box]


Publikovaný

v

od

Značky:

Comments

Pridaj komentár