Mesto s dvoma tvárami

Leuven, malé belgické mestečko, ktoré človek na bicykli prejde krížom krážom za 20 minút hádam nikto nepozná, a pritom ani nevie, o čo prichádza.

Príchod do cudzieho prostredia nie je nikdy jednoduchý, ale po prvých dňoch vybavovania a presúvania sa s batožinou na pol roka z miesta na miesto sa len všetko začína. Toto miesto si získalo moje srdce a každým dňom som objavovala viac a viac, čo je v ňom skryté.

Moje prvé pocity po pár zabývaných dňoch boli rozporuplné. Kde sú všetci ľudia? To so mnou na intráku naozaj nikto nebýva? Prečo sú ulice také prázdne? No zároveň som bola očarená prostredím plným zelene a úzkych uličiek s kaviarňami a krásnymi tehlovými domčekmi, a to som ešte nevedela, že moja škola sídli v kaštieli obkolesenom parkom plným jesenných farieb, a že do jedálne vedie lesná cestička pozdĺž potoka.

Vďaka miestnym ľuďom som sa dozvedela prečo sa tu aj napriek tej nádhere cítim ako jediná osoba zo zahraničia, ktorá len narúša ich domáce pohodlie a kvôli ktorej musia hovoriť v cudzom jazyku so svojimi najlepšími priateľmi. Ukázali mi pekné zašité miesta, o ktorých som predtým nevedela a na trhu sme ochutnali miestne dobroty. No aj napriek tomu som vedela, že si ma len ťažko púšťajú do svojej blízkosti. A načo by to robili, veď aj tak o pol roka odídem. Pomohli mi spoznať  dve tváre tohto krásneho mesta, a tým sa všetko zmenilo.

Vďaka môjmu skorému príchodu som videla obidve podoby mesta a jeho postupnú premenu z pokojného útulného mestečka na ulice s húfmi vŕzgajúcich kufrou o staré mestské dláždice, ktoré za sebou ťahali študenti prichystaní nasťahovať sa. Mesto sa naplnilo životom a hromadou osláv. Grilovačky v kampusoch a uvítacie pikniky nemohli chýbat keď sa vaša škola nachádza v centre nádherného parku.

Takouto premenou Leuven prechádza každý týždeň. S príchodom víkendu sa vyprázdnia ulice plné starých bicyklov a belgických študentov, ktorí odchádzajú domov. Mestom sa šíri len vôňa z trhov, ktoré zaplnia všetky uličky centra. Toto je čas na výlety s priateľmi, ktorí prišli na toto miesto na rovnakú dobu ako vy. Vzniká tak rodinná atmosféra zložená z ľudí, ktorí kvôli vzdialenosti víkendové odchody domov nepoznajú.

[grey_box]
Článok napísala: Zuzka Capková
Univerzita: Katholieke Universiteit Leuven – Leuven, Belgicko
Dĺžka pobytu: zimný semester, 2015
[/grey_box]


Publikovaný

v

od

Značky:

Comments

Pridaj komentár