Erasmus v Madride

Po príchode do Madridu je človek ohromený jeho veľkosťou a obrovským množstvom ľudí, mesto je neskutočne živé a v priamom centre sa v niektorých hodinách takmer nedá hýbať. V agentúre pre študentov vybavili všetko čo som potreboval behom hodiny a úplne zdarma. Stretol som prvých zahraničných študentov a večer sme vyrazili na našu prvú Erasmus party v novom meste. Samozrejme, všetko sa dialo veľmi neskoro. Ako všetko v Španielsku. Ľudia idú večerať vtedy, keď my chodievame spať a do mesta sa vyráža po polnoci. Väčšina študentov nemá vopred zarezervované nič. Po prvých zážitkoch nadišiel čas na šialené 9 dňové hľadanie ubytovania. Po dlhom hľadaní som prišiel na obhliadku do budovy plnej Erasmus študentov so skvelou atmosférou. Konečne som našiel svoju izbu vo veľkom byte so spolubývajúcimi z celého sveta, cez Island až po Argentínu. Pre prvé dni je ale veľmi dôležité pripraviť si naozaj veľké množstvo peňazí, na grant sa čaká dlho a život v Madride nie je vôbec lacný.

Centrum Madridu má veľmi usporiadanú architektúru, je plné výlučne historických budov a vyžaruje južanskú atmosféru. Cez celé centrum sa dá pohodlne presúvať bez použitia hromadnej dopravy, pešo človek môže lepšie nasať atmosféru mesta. Taktiež je tu mnoho krásnych parkov s jazerami a rôznymi fontánami, kde si chodievame ľahnúť na trávu po celom dni v škole. Cez víkendy je tu otvorené veľké množstvo trhov kde môže človek vyskúšať kopec rôznych tapas, čo je označenie pre malé „jednohubky“. Tento spôsob stravovania je pre Španielov veľmi obľúbený a človek tak vyskúša veľa rôznych špecialít naraz.

O škole zatiaľ neviem povedať veľa, ale viem, že moja neustála snaha o komunikáciu v angličtine sa nestretáva s pochopením J. Zvnútra vyzerá pomerne podobne ako naša škola v Bratislave, no je omnoho väčšia a človek sa v nej dokáže ľahko stratiť. Prvé dva týždne boli niečo ako „welcome weeks“, kedy sme mohli chodiť na akékoľvek hodiny a finálne sme si vybrali predmety až potom, bolo to skvelé pre zorientovanie sa.

Ďaľšou úžasnou vecou je veľa rôznych miest naokolo kde sa dá cestovať pomerne lacno. Či už letecky alebo autobusom, vlaky sú v Španielsku veľmi drahé a vačšinou je to niekoľko násobok ceny lacných leteniek. Zatiaľ sme vyskúšali Malagu, a práve som sa vrátil z Valencie. Oba výlety boli naozaj úžasné, dá sa využívať možnosť organizovaných študentských výletov alebo si človek môže naplánovať všetko sám. Už teraz sa teším na ďalšie cestovanie a na pokračovanie tohto skvelého Erasmu, keďže sa všetko dobrodružstvo ešte len začína!

[grey_box]
Článok napísal: Jakub Budaj
Univerzita: Universidad Politécnica de Madrid – Madrid, Spain
Dĺžka pobytu: zimný semester, 2015
[/grey_box]


Publikovaný

v

od

Značky:

Comments

Pridaj komentár