Wrocław – Miasto Spotkań

Čas Erasmu sa dá prežiť naozaj na 1000 spôsobov. Dá sa prežiť ako prázdniny na náklady EÚ, ale taktiež ako perfektný čas na dozrievanie. Tento čas otvára obzory, oči aj srdce. Ja som zvolil pomerne dosť minimalisticky prístup – veľa som necestoval za hranice Wroclawu, na Slovensko som sa vrátil počas polroka iba raz a vybral som sa za spoznávaním miestnych ľudí. Neľutoval som túto voľbu.

Čo sa týka školy, tak človek sa ocitá v medzinárodnej skupine, kde sú všetci otvorení, nie je cítiť absolútne konkurenciu – je to asi tým povedomím , že uvidíme sa tak tento semester a nemusíme bojovať o meno a imaginárne každé centimetre štvorcové na slovenskom trhu práce. Všetci tam prajú všetkým. Učitelia zaujímaví. Nemali sme tam nejaké extra známe osobnosti (aspoň sme o nich nevedeli), avšak všetci učitelia sú z praxe. Náročnosť učiva je tak asi zhruba 70 percent z toho čo chcú od nás u nás v Bratislave na fakulte.

Ceny sú v Polsku výborné – nepartyovému študentovi sa dá vyžiť cca zhruba v priemere zo 6-9 € na deň a pritom grant je 9€ už po odrátaní intráku . Finančné náklady putovali na jedlo, drogériu a výtvarné accessories a na pani čističku záchodov.

Internát je jednoduchý, čistý a aj ked zo začiatku má povaha ako ja apokalyptický des z toho tuc tuc nočného hluku pravidelne ozývajúceho sa naprieč poschodiami , je to ako ked človek býva pri vlakovej stanici : prvý týždeň to vadí a nedá sa spať, druhý týždeň to človek registruje ale už zaspí a tretí týždeň už ani nevie že tam niečo hučí. Mimoriadné a adrenalín zdvíhajúce momenty života na intráku boli nečakané falošné požiarne hlásenia, ktoré sa promptne aktivizovali pri nejakom neporiadnom fajčiarovi čo si nevedel otvoriť okno, alebo pri nejakých grill fajnšmekroch ktorí si spontánne spravili kulinárske posedenie na chodbe. Baliť si najnutnejšie veci o pol druhej v noci za hukotu hasičských sirén zdiaľky pripraví celkom akčné chvíle.

Vo volnom čase ktorého nebolo málo , sme sa my english speakers pomerne často dostali do hipsterského kina Nowe Horizonty na polské filmy , ktoré sme postupne vyhodnotili ako dosť depresívne. Okrem toho som mal možnosť vďaka mojej zvedavosti sa spoznať s hlavným wroclawským rabínom s ktorým sme to dotiahli až na spoločnú šabatovú večeru v ich komunite, taktiež sa mi naskytla možnosť chodiť na pravidelné týždenné stretnutia s pubertálnymi dievčatami z prevychovávacieho ústavu či spoznávanie pestrofarebnej škály ľudí z wroclawského ,,UPCčka” ( UPC = univerzitné pastoračné centrum – v poľskej verzii Duszpasterstwo Akademickie ). Keď sa nedorozumiete po anglicky tzv. panslovanské esperanto bohato vystačí. Osobne mi erazmový čas velmi pomohol dozrieť v jedno životné rozhodnutie , ktoré dúfam prinesie dobré ovocie , avšak to ukážu roky a čas. Každému veľmi veľmi veľmi erasmus doporučujem a obzvlášť nám mamahotelistom.

Na záver taktiež posielam srdečné pozdravy všetkým čo vo Wroclawe už pred nami vyšlapali cestu a veľká vďaka za všetky tie popisy, info a tipy. A držím palce všetkým čo po nás prevezmú štafetu .A kto  má akékoľvek otázky  môžme si dať zraz pri automate na kávu.

s pozdravom
Mišo Žák

[grey_box]
Článok napísal: Michal Žák
Politechnika Wroclawska – Wroclaw, Poľsko
Dĺžka pobytu:
[/grey_box]


Publikovaný

v

od

Značky:

Comments

Pridaj komentár