ISCTE-IUL smer Lisabon

Kedysi som mávala často pocit, že som išla na vysokú školu len kvôli tomu, aby som mohla ísť raz na Erasmus. Najlepšie na celý rok, najlepšie na sever. Ručička môjho kompasu ma však po dlhých úvahách nasmerovala inam a piaty ročník svojho štúdia trávim v najzápadnejšom európskom hlavnom meste, v slnečnom Lisabone.

Ak Vás to tiež láka na okraj pyrenejského polostrova môžete stáť pred otázkou na ktorú z ponúkaných univerzít sa prihlásiť. Možnosti máte dve- súkromnú Universidade Lusíada alebo verejnú ISCTE-Instituto Universitário de Lisboa. Ja som si po zbežnom prieskume vybrala druhú možnosť a myslím si, že som spravila dobre. ISCTE je podľa mňa skvelá škola, hoci známa najmä pre svoje business a humanitné odbory.

Všetko sa začína po tom ako obdržíte akceptačný list. Aktuality Vám chodia na mail, takže nemusíte sledovať dianie na stránke. Škola sa nachádza v širšom centre mesta, a najlepšie sa do nej dopravíte metrom. International relations office funguje výborne, na začiatku vám vátia všetky zbytočné papiere ktoré obdržali od našej univerzity, všetci sú milí a ochotní pomôcť, v prípade, že niečo potrebujete urgentne neváhajte na nich naliehať. V Portugalsku je na veci čas a hlavne sa riešia s úsmevom na tvári.

Na začiatku semestra má každý pedagóg prednášku o svojom predmete, je to veľmi dobré na zorientovanie sa a správny výber. Dosť podstatnou vecou je fakt, že výučba na School of Architecture and Technology prebieha v portugalčine. Ak portugalčinu neovládate treba sa ozvať, a závisí už len na ochote pedagóga či bude alebo nebude viesť kurz v angličtine. Ja som mala šťastie, s komunikáciou nebol problém. Na výber je množstvo predmetov, kvôli jazykovej bariére je niekedy lepšie vybrať si tie, ktoré nekončia skúškou ale odovzdaním projektu. Rozvrh je na internete a treba ho priebežne sledovať, niekedy sa menia čísla miestností alebo sa kurz nekoná, každý ročník má nejakú vlastnú formu komunikácie buď cez mail alebo sociálnu sieť.

Ateliér vo štvrtom ročníku vedú traja učitelia, študentov je zhruba 70, miestnosť je len jedna, konzultácie sú rozdelené na tri dni. Na začiatku je celkom problém zvyknúť si na “organizáciu” a spôsob práce ktorý v tejto krajine funguje. Každý z erasmákov si to zažil na vlastnej koži, keď nás dôsledne po jednom zaradili do portugalských skupiniek. Skvelé pre integráciu, hrozný šok pre prácu.

Moji spolužiaci sú majstri v robení modelov, drevo, korok, akrylát, kapa, styrodur, nič im nerobí problém, v suteréne je dielnička kde si môžete dať všeličo narezať. Veľmi radi mrhajú časom na ich precízne vytváranie, ale efekt nemajú v konečnom dôsledku až taký markantný, pretože nielen oni ale aj učitelia vedia, že by mohli radšej viac času tráviť nad samotnými projektami. Budova ISCTE je prístupná študentom 24/7, takže prvé nocovanie v škole v polovici októbra pred prvým odovzdaním bolo príjemnou novinkou. Kontroly rozpracovanosti prichádzali náhodne a nečakane. Záverečné obhajoby boli na konci januára a trvali jeden nekonečný týždeň. Každý deň bol prizvaný architekt, ktorému sa projekt prezentoval. O všetkom tu by sa dalo písať do nekonečna, ak ste zvedaví oddelenie architektúry môžete sledovať tu. Berte to ako veľký spoiler, ak na to kliknete budete ukrátení o prekvapenie.

Erasmus je taký akým si ho kto spraví, pre mňa určite nie je len lážo-plážo ako sa o ňom zvykne v tejto zemepisnej šírke hovoriť. Práce je dosť, ale samozrejme nie toľko, aby si človek nestihol všetko čo Lisabon ponúka vychutnať naplno. Príjemné entréé do lisabonského života ste si mohli prečítať tu, ja som vám pre zmenu len zhruba načrtla ako to na ISCTE-IUL funguje. Ak sa mi náhodou podarilo pomôcť vám pri výbere, tak som iba rada. V prípade, že sa chystáte na pohovor, tak prajem veľa šťastia, Erasmus je zážitok na celý život!

[grey_box]
Článok napísala:
ISCTE – IUL, Instituto Universitário de Lisboa – Lisabon, Portugalsko
Dĺžka pobytu:
[/grey_box]


Publikovaný

v

od

Značky:

Comments

Pridaj komentár