Salut Strasbourg! – tipy a triky pre budúcich erazmus študentov

introduction —> Strasbourg

Nápad ísť študovať do Strasbourgu som dostala v momente, ako som na strednej po prvý krát navštívila toto mesto a európsky parlament v rámci súťaže euroškola. Ak ste o euroškole nepočuli, to je veľká škoda, výlety z pezinského gymnázia boli legendárne :). Každopádne očarila ma atmosféra, drevené rámové konštrukcie domcov pri kanáloch, parky a ľudia vylihujúci na slnku na tráve. Keď ma vybrali spolu so spolužiakmi na erazmus, splnili mi páni a dámy v komisii sen. Až tu som sa dozvedela, že okrem krásnej architektúry, alsaskej vinárskej oblasti a záľube vo varení piva sa Strasbourg vyznačuje aj výbornými mestskými cyklocestami a ( čo vám v buletine nepovedia) často upršanou šedou oblohou ( rozumej anglické počasie ). Tento článok píšem po prvom mesiaci môjho pobytu vo Francúzsku.

ubytovanie

Rada nad zlato – hneď ako vám univerzita STU potvrdí, že ste oficiálne erazmus študent, odporúčam zistiť si na stránke CROUS.fr, kedy je deadline na posielanie žiadostí o ubytovanie na Residance etudiante. Určite tento deadline dodržte a platí čím skôr túto žiadosť pošleš, tým máš väčšiu šancu získať izbu. Pozor, tu je rozdiel – zaškrtnite možnosť prenajať CHAMBRE (cca 200 eur na mesiac), NIE STUDIO (cca 500 eur na mesiac)! Rozhodne nečakajte, kým Vám francúzska fakulta pošle mail, že ste oficiálne prijatý. Bývať v takejto residance čo je vlastne intrák je najlacnejší typ ubytovania. Druhá možnosť je prenajať si izbu v byte a vytvoriť collocation – ceny v centre mesta sa pohybujú okolo 450 eur/izba, byty vo vzdialenosti 15 – 20 min na bicykli 250 – 350/ izba….rok 2013/2014.

Francúzska vláda ponúka študentom finančnú pomoc na ubytovanie – CAF, udeľujú ju aj retrospektívne, najskôr treba mať francúzsku adresu, potom si môžte vytvoriť francúzsky účet v banke a až potom môžte požiadať o CAF. Príslušné papiere poskytne fakulta. Ak si prenajímate zariadenú izbu, caf činí asi 90 -100 eur, ak si prenajímate nezariadenú izbu, môžete dostať až 200 eur. Dobré stránky na nájdenie ubytovania, ak nevyjde internát, sú : www.leboncoin.fr ( aj bike si tu ľahko nájdeš za 50e), www.appartager.fr, www.lokaviz.fr

Stretli sme sa s takou špecialitkou pri hladaní ubytka (kedže sme nevychytali intrák), že niekedy si pýtajú nevratný depozit cca 300eur za vystavenie kontraktu, alebo chceli od nás garanta s francúzskym občianstvom. Najskôr som si myslela, že pri každom byte to budú vyžadovať, ale nakoniec sme našli super byt za fajn cenu bez garantov a bez zbytočne vyhodených peňazí. Ale prvý týždeň nebol veru med lízať, keď nemáte kde bývať a nikto neodpovedá na maily a telefonáty…tomu sa vraví životné skúsenosti, či?

príchod

Tu prichádza ďalšia rada – je dobré náplanovať si príchod tak, aby ste stihli jazykový kurz, ktorý je zadarmo pred začatím semestra (cca 2. týždeň septembrový). Pomôže Vám to rozbehnúť sa vo francúzštine, zorientovať sa v meste a spoznať fellows erasmus etudiantes. Ja osobne som ho neabsolvovala, ale mám dobré referencie 🙂 Týždne pred začatím školy boli super, každý deň spoznávaš nových ľudí a nové miesta bez otravy menom škola! Jediný tvoj problém je, či vstať o 11 alebo 12tej. Po príchode do STras nezabudnite ísť sa zaregistrovať do školy – Mr. Kuhn to má na starosti. Po pár dňoch Vám vydajú Carte Etudiante a sladký študentský život sa môže začať 😛

 doprava po meste

Ako som už spmenula, veľmi ekonomickým aj ekologickým prostriedkom je bicykel – v Strasbourgu nie je nič ďaleko, skoro všade sú cyklotrasy a na bikeu sa odvieziete hocikam a hocikedy, narozdiel od električky, ktorá stojí 24eur na mesiac čo je fair cena, ale posledná ide okolo pol jednej. Premávajú aj nočné autobusy, no len raz za hodinu. Which is not always late enough! My sme si bicykle kúpili so zámerom, že ich pred odchodom predáme, ale dajú sa aj požičať – pozri na internete Vélohop. To som práve celkom obšírne popísala tipy a triky nás mladých svišťov, čo sme strávili prvý mesiac na divokom západe. So far it’s more than good!

…COMING SOON…bars, cheap beer places, cheap food places, kde kupovať potraviny, nieco o skole a i.


Publikovaný

v

od

Comments

Pridaj komentár