Erasmus na slávnom Bauhause

Po minuloročnej návšteve tohto Rolls Roycu medzi architektonickými univerzitami som vedela, že svoje kroky chcem smerovať práve sem. Do temperamentných exotických kútov ma to veľmi neťahalo z viacerých dôvodov. Jedným z nich bola náklonnosť ku germánsko-severským kultúram vo všeobecnosti a druhým bol fakt, že Nemecko ako krajina ponúka v rámci študijného a profesného rastu nespočetné možnosti, často kvalitatívne neporovnateľné s inými. Okolo Bauhausu sa takisto vznáša istá okultná atmosféra a duch Waltera Gropia, Miesa van der Rohe a Henryho van de Velde, ktorá vie byť pre fanúšikov funkcionalistických smerov viac ako zaujímavá. Nemecko nie je žiadna exotika, žiadne pláže a  surfy. Niekto to rád horúce, niekto má rád poriadok a ja som jedným z nich. Už nejeden turista ohrnul hornú peru nad nemeckým vraj suchárskym obyvateľstvom. Pravdou však je, že navonok prudérne javiaca sa kultúra sa pýši pravdepodobne jedným z najfunkčnejších spoločenských systémov, pokojnými ľuďmi, dobrým pivom a pekným, za každých okolností upraveným prostredím. A čo je podstatné, dátumy, termíny, časy, systém, dochvíľnosť. Všetko sa to začína ešte mesiace predtým, ako vycestujete. Odo dňa Vášho úspešného pohovoru by ste si medzi záložky v prehliadači mali doplniť webstránku Bauhaus Universität a čítať ju celú každý deň, aby ste náhodou neprešvihli dátum podania, dátum splatnosti, dátum prihlásenia, dátum nahlásenia, dátum potvrdenia a dátum zaslania všetkých dokumentov potrebných pre Vaše vycestovanie. Vdeň, kedy som obdržala akceptačný list z univerzity, som vedela, že prvá fáza je zvládnutá a aj to, že sa môžem tešiť na ďalšie vlny papierovačiek.

Kde je to vlastne ten Weimar

Weimar je malé mesto v srdci srdca Nemecka, v spolkovom štáte Durínsko (Thüringen). Napriek jeho svojskému dialektu s vami obyvatelia komunikujú zrozumiteľnou spisovnou nemčinou. Počujú, že ste Auslander a nesnažia sa vám to sťažiť ešte viac. Domorodé obyvateľstvo sa hojne živí klobásami, rezňami, pivom, cibuľou a zemiakmi, čo dokazuje aj existencia stravovacích lokálov s názvami Schnitzeloase, Kartoffelhaus, asi 386 Wurststánkov a samozrejme každoročný cibuľový trh Zwiebelmarkt so svojím bohatým kultúrnym a kulinárskym programom, ktorý tohto roku oslávil svoje 360.narodeniny. Durínčania cítia veľmi lokálne, sú hrdí na svoju polohu, svoj dialekt, výrobky a plody rodnej hrudy. (Vorsicht: Durínska cibuľa je asi 160krát silnejšia, ako všetky cibule, ktoré ste doteraz za svoj život skonzumovali, ale ako sa hovorí, vyštípe). Lokálne pivo to ale veľmi nevyhralo.

Kam vo Weimare

Weimar je miesto, kde môžete svoju potrebu sofistikovanosti živiť dennodenne z každej strany. Divadlo, koncerty klasickej hudby, antikvariáty plné klasikov, malé obchodíky s notami, kaviarne, kde si môžete k obedu prečítať zopár veršov a krásny obrovský Park an der Ilm, kam sa aj sám Goethe chodil prechádzať, aby mu v hlave skrsli nápady na jeho diela. Pre tých, čo radi nosia odevy s nášivkami na lakťoch, je Weimar tým pravým miestom. Pre krčmychtivých je k dispozícií viacero lokálov, od klasických posedávacích krčiem s obrazovkami a futbalom, cez zadymené alternatívne ladené, uhlím kúriace, počmárané, plagátmi polepené, až po squatové lokály s punkovým osadenstvom. Hlboké zážitky spostredkujú aj lokálne kiná pre filmových fajnšmekrov, ktoré ponúkajú kvalitnú kinematografiu od klasík, cez staršie nemé filmy s úžasným klavírnym doprovodom až po dnešné, prekvapivo aj zmysluplné. Priestor starého železničného depa je garanciou umocnenia zážitku. Čo je na to celom krásne? Že tieto dve stránky sa tu dokonale prekrývajú. Na prvý pohľad nikto nezbadá, ku ktorej skupine inklinujete viac. Ešte krajšie je, že to nikoho vôbec nezaujíma a vy si môžete myslieť a robiť, čo vám len srdce a iné časti tela ráčia. Kým nenarušíte systém samozrejme.

Čo s ubytkom?

Po vypísaní, potvrdení a zaslaní dokumentov mi bolo pridelené ubytovanie v študentskom domove, v historickom centre Weimaru, 23 sekúnd pešo od Nemeckého národného divadla. Vďaka tejto polohe, keď sa v centre diania viac byť ani nedá, som často svedkom kozmopolitnej tváre mesta. Prvú noc ma pod oknami ohúrili temperamentné južanské tance, ďalší večer grécke melódie s olivovým závanom. Do nedeľného umývania okien mi zanôtili pouliční experimentálni operní speváci a na ďalší deň mladík so srdcervúcou piesňou a gitarovým doprovodom priamo pod mojím oknom. K celej tejto palete sa čas od času pridružujú aj typické nemecké šlágrovité záležitosti, vďaka ktorým som konečne pochopila, prečo sa v tejto krajine umelecky uplatnila Eva Máziková. Na základe rozlohy svojej internátnej izby zvažujem odštartovanie kariéry gymnastky, čo je následkom posttraumatického šoku slovenského študenta zvyknutého na 2,5 m² obytnej plochy. No v skratke, celé dobre.

Ale teraz vážne..

Škola a jej systém

Dňom Vášho zápisu sa stávate študentom univerzity. Riadnym, ako každý iný študent na univerzite. Týkajú sa Vás všetky oznamy o predmetoch na stránke, musíte si sledovať termíny zápisov predmetov (zapisovanie prebieha na každý predmet okrem ateliéru osobne na inštitúte, pod ktorý predmet spadá). Univerzita je riešená ako kampus viacerých budov bez väčších označení a zaberie trochu času, kým sa človek zorientuje. Svoj semestrálny rozvrh si zostavujete sami tak, aby ste splnili všetky podmienky absolvovania semestra. Čo sa týka priebehu výučby, môžete zabudnúť na učenie sa a memorovanie. Celá výučba je zameraná na prácu s informáciami, spojitosti, kreativitu, tvorbu, verejné prezentácie a hlavne, premýšľanie. Nemci sa radi pýtajú, radi analyzujú, radi diskutujú. Aj dve hodiny po prednáške. Dobrovoľne. Výučba, prednášky a prezentácie študentov prebiehajú v nemčine. Na štúdium je potrebné ovládať nemčinu na pokročilej úrovni. Počas semestra je možnosť navštevovať kurzy nemeckého a iných jazykov v jazykovom centre a tiež absolvovania skúšok na jazykový diplom. Celému semestru dominuje ateliérový projekt, na ktorom sa pracuje skupinovo, najčastejšie po troch. K dispozícií je vám ateliér 24 hodín denne, 7 dní v týždni, pre šťastných ako ja, je to práve jeden z tých ateliérov, ktoré pozná celý svet. Teda aspoň ten architektonický. Najlepším krokom pre zahraničného študenta je snaha o integráciu medzi domácich študentov. Nemeckí študenti zväčša nie sú proti, ak sú vaše jazykové schopnosti na úrovni, ktorá nebráni plynulej spolupráci. Pre každého je však prioritou niečo iné. Sú študenti, ktorí sa pohybujú, zabávajú a pracujú výhradne iba v rámci skupiny zahraničných študentov a potom sú takí, ktorí chcú zo skutočnosti, že sú na takejto škole, vyťažiť maximum nielen čo sa týka zveľaďovania svojich jazykových schopností, ale aj vo veci prístupu k tvorbe a architektonického zmýšľania. Veď sme na Bauhause!

Záverečné ustanovenie

Dve tváre tejto krajiny – usporiadaná a sofistikovaná vs. podprahová svojská sa tu spájajú v jednotný uspokojujúci obraz. Očakávajte kvalitu vzdelania, kvalitu jednania, kvalitu jedla, kvalitu prepravy, kvalitu v podstate v každom smere. Za dobrý prístup a disciplínu sa vám táto krajina odvďačí tým najlepším, čo má. Ale buďte všade načas.


Publikovaný

v

od

Značky:

Comments

Pridaj komentár